martes, 2 de marzo de 2010

Spanje is duur & dom

Wanneer we over financieel Spanje praten hebben we het over de meest gebrekkige financiële cultuur van Europa. Hoewel ik dit had kunnen verzinnen is dit een krantekop van anderhalf jaar geleden.

Spanje is de op één na duurste ´bankmarkt´ binnen de grenzen van onze EU en consumenten betalen zich groen en geel aan commissies.

70% van de mensen die beleggen beweert dat ze het verloop van de financiële markten kunnen voorspellen, maar aan de andere kant faalt 80% met zijn beleggingen. Dit zijn officiële cijfers!

Die financiële cultuur krijgen Spanjaarden niet op school of aan de universiteit mee. Misschien leren ze over de financiële gezondheid van bedrijven of Business Units (bedrijfseconomie, accountancy) maar over persoonlijke financiën: cero, cero.

Thuis word die financiële cultuur er ook niet met de paplepel ingegoten. Ouders hebben massaal pisos gekocht terwijl er eigenlijk geen geld voor was. Daarnaast hebben slechts 8,5 miljoen Spanjaarden aan hun pensioen gedacht (en dat terwijl de kranten vol staan met de oproep om actie te ondernemen!).

De overheid kan ons die ontbrekende financiële kennis ook niet bijbrengen omdat ze zelf geen puñetera idea heeft. De staatsschuld bedraagt 11,5% van het BNP (PIB)! En zo is het mogelijk dat een bank als Santander een grotere waarde heeft dan Spanje´s BNP.

Ik roep al jaren dat er geen ruimte meer voor constructie in Spanje is en dat Spanje zich moet richten op meer dienstverlening en produkten met een hoge toegevoegde waarde en wat lazen we vanmorgen in de krant: de overheid zet in op constructie om meer banen te creëren..........
Dom, dom,.... of zijn we vergeten dat we nog 1,5 miljoen woningen op voorraad hebben? En hoe zat het ook alweer met die vastgoedbel die zo jammerlijk uit elkaar spatte?
www.wernerfinance.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario