lunes, 1 de febrero de 2010

Crisis??! We verhogen de directiesalarissen van Caixa Catalunya

De tweekoppige directie van Caixa Catalunya vond de tijd rijp voor een salarisverhoging en plena crisis. Waar een kleine 70% van de werkende bevolking (inclusief het eigen personeel in bankkantoren) het met 900 à 1200 eurootjes moet doen, verdienen de heren Adolf Todó en Jaume Masana nu €800.000 aan vast salaris.

Van 8 ton in euro´s kun je natuurlijk nauwelijks rondkomen in een jaar tijd, maar het is een aardig begin en gelukkig ontvangen de heren daarnaast nog opties en bonussen. Een hele geruststelling voor de 4,3 miljoen werkelozen die thuis duimen draaien.

Opmerkelijk is dat Caixa Catalunya de stoelendans van de Spaanse spaarbanken (de Cajas) niet ontsprongen is. Als de directie het huiswerk beter gedaan zou hebben, had een fusie niet nodig geweest. Met name de matige kwaliteit van de enorme hypotheekportefeuille maakte CC tot één van de grootste huizenbezitters in het land. Nu mag het samensmelten (klonteren?) met het geweldige Caixa Manresa en Caixa Tarragona.

De twee laatstgenoemde clubs zijn bij WernerFinance vooral bekend wegens het innen van torenhoge commissies en de beroemde ´cláusula del suelo´, waardoor hypotheekklanten niet van de lage rentestand kunnen profiteren.

Maar ach, het betreft toch allemaal bijzaken. Er zijn ergere zaken: genoemde werkeloosheid bijvoorbeeld, de trage reactiesnelheid van de regering, stagnering van de economie, de herhaalde val van de Ibex en de Spaanse (naast de Griekse en Portugese) bedreiging voor de Euro.

Wie maakt zich nog druk om die paar extra zakcenten voor Adolf en Jaume?