Verontwaardigde krantekoppen riepen ons een paar maanden geleden nog toe dat Spanje geen Griekenland is en dat er internationaal gezien een te negatieve kijk bestond op de Spaanse economie. Dat riep de directie van Lehman, de op 3 na grootste investeringsbank in de VS, eveneens alvorens in de afgrond te verdwijnen.
Sinds jaren waarschuw ik voor de wankele positie van Spanje in de glazen euro-vitrine. Vroeg of laat valt alles aan diggelen (voor zover dat nog niet gebeurd is).
Natuurlijk kijken we naar de economische indicatoren zoals de werkeloosheid, de begrotingstekorten, de economische groei...etc., maar wat we niet in economische berichtgeving terugzien, is wat ik noem de ´lack of European mentality´.
Waar ik vaak op terugval is waar: Brussel heeft 86 miljard in de Spaanse economie gepompt en de integratie van Spanje in de EU-zone heeft het geld destijds spotgoedkoop gemaakt waardoor iedereen een woning kon aanschaffen.
Wat ook waar is, is dat die verschrikkelijk veel bankkantoren die het land ´rijk´ is, allemaal ´s middags gesloten zijn, dat de Spaanse rechters (zo´n 4000) part-time werken en dat er op veel plaatsen in Spanje een beperkt werkrooster-zomerrooster wordt gehanteerd. Een zomerrooster?! Dat zou te maken hebben met de warmte buiten, maar volgens mij bestaat er zoiets als 'airco'.
Dat is een mentaliteitskwestie.
Ik beweer ook dat de lage productiviteit (Spanjaarden zijn nog minder productief dan de Portugezen en Grieken) daar een consequentie van is. Op persoonlijk, overheids- en bedrijfs niveau neemt men weinig verantwoordelijkheid in verhouding tot landen als Nederland, Engeland, Duitsland, Frankrijk... Dus; Een lack of European mentality.
Terug naar het economisch vergrootglas. Spaanse burgers en instellingen zijn het buitenland €1.500.000.000.000 schuldig. Dan kijken we nog niet eens naar de ´te verwaarlozen´ 200 miljard die de regering schuldig is.
Spanje doet veelvuldig een beroep op de vangnetten van de Europese Centrale Bank, maar daar zal spoedig een eind aan komen. Volgens een rapport van het vooraanstaande ´Capital Economics´ heeft Spanje de keus: of uit de euro stappen met een mogelijk herstel in 2017 of een gegarandeerde ´lost decade´ met torenhoge werkeloosheid en praktisch geen groei de komende 10 jaar.
Ik denk niet dat Spanje de euro achter zich zal laten (als ze dat al zou doen zou ze dat na een ander land doen), maar dat de economische tijden nog grauwer worden had ik reeds voorzien.
Werner Finance, Vincent Werner, www.wernerfinance.comgeldzaken Spanje