miércoles, 16 de septiembre de 2009

Nederlands weer vormt geen barrière om kritische blik op Spaanse bankzaken aan te horen

Het weer was afgelopen maandag niet om over naar Nederland te schrijven. Grijze luchten, donderwolken, hagel en regen... het had iets weg van een vroege herfstdag in Nederland.

Hoewel ik door het trieste weer een minimale opkomst had verwacht, kwam er nog een kleine 30 man opdraven bij mijn - voorlopig laatste- lezing genaamd ´Lo que los bancos no cuentan´. Vrij vertaald komt dat neer op ´de banken draaien je je een poot uit en je hebt niets in de gaten´.


De spannende en minder spannende onderwerpen had ik de volgende namen meegegeven.
1. Sistema financiero (simplificado)
Uiteraard heb ik de 3 controlerende organen (CNMV, DGSFP en de Banco de España) en de daaronder hangende entiteiten toegelicht. Droge materie, maar de kop moest er af.
2. Una sucursal bancaria es una tienda de dinero
Spanjaarden beginnen langzaam door te krijgen dat een vertrouwenspersoon binnen de bank niet bestaat. Een bankkantoor is een dure geldwinkel en het personeel, hoe goed je ze ook kent, wordt gedwongen om commercieel te zijn. Mensen snappen dat wanneer klanten 20% op het krediet van een credit card betalen terwijl banken 1% betalen, er grof geld verdiend wordt.
3. Tener cultura financiera no es lo mismo que tener ser bancario
4. SEGURIDAD para nuestro dinero
De veiligheid van ons geld en het vraagstuk of een bank kan omvallen zit hem in de BIS ratio. Niet in die €100.000 staatsgarantie die met veel bombarie meegedeeld werd.
5. ¿Cómo ahorrar correctamente?
In de markt stikt het van de spaarprodukten, maar NIEMAND leert ons hoe je correct moet sparen.
6. Las bolsas
7. El error en elegir fondos
8. Un mercado donde siempre ganamos dinero
9.La magia del interés compuesto
10 Un medico financiero
Wanneeer je pijn in je lichaam hebt ga je naar een dokter. Wanneer je ´pijn´ hebt in je financiële situatie ga je naar een medico financiero. Zoals een arts en een apotheker niet dezelfde persoon mogen zijn, mag een financieel adviseur niet een bankmedewerker zijn. Net als bij een arts valt het werk van een financieel adviseur onder de Ley de privacidad. We analiseren, voorkomen financiële pijn -waar nodig- en adviseren.

Het publiek had goed geluisterd, was tijdens de presentatie al erg interactief ingesteld en stelde rake vragen over bovenstaande onderwerpen en de huidige recessie.

Na afloop werd door meerdere mensen om mijn boek gevraagd. Wie weet..komt dat er nog van. Toen ik na 2 uur en 3 kwartier ging opruimen zag ik hem zitten. Achter in de hoek zat een dakloze zwerver te slapen. Hij was het Nederlandse weer ontvlucht.