Maar goed, vóór die blik op de toekomst een paar woorden over het GROTE, gemene monster genaamd crisis. Het woord ´crisis´ staat in de economische context voor verandering. Veelal volgt een crisis een periode van excessen, waarna een pas op de spreekwoordelijke plaats gemaakt moet worden. STOP!
Je merkt het misschien zelf niet, maar de afgelopen jaren zijn er schandalig veel schulden opgebouwd op alle mogelijke niveaus. Veelal gebeurde dit middels ingewikkelde financiële constructies waarvan zelfs de bouwer niet meer precies wist wat de riscico´s waren. Daarnaast waren de banken een siësta aan het houden terwijl er eigenlijk meer controle moest worden uitgevoerd en waren ze aan het prutsen met hun adviezen aan de klant... en bedankt.
Banken waren dus even vergeten dat één van hun hoofddoelen het veilig stellen van de spaargelden van de maatschappij is. Vervolgens gebruiken ze de ´crisis´ als excuus voor tegenvallende resultaten en houden de geldkraan dicht! Momenteel (begin juni 2009) staat de prijs van het geld (de Euribor) verschrikkelijk laag (rond de 1,5%) wat inhoudt dat de banken nieuw geld tegen spotprijzen kunnen aantrekken terwijl ze jou nog wel 20% op je krediet van je credit kaart laten betalen. Hoe scheef is dat?
Wanneer alle bedrijven bij elkaar (in dit geval in Spanje) gedurende twee trimesters minder factureren dan het voorgaande trimester, dan raakt een land in recessie. Om een lang verhaal toch heel kort te maken: de crisis (het ultieme dal) in de conjuctuur hoort bij de economische ontwikkeling net als dat de Sagrada Familia bij Barcelona hoort. En na dat duistere dal klautert de economie ALTIJD weer naar een piek.
Mensen vergeten snel. Zo weten we niet meer zo goed wat die Millenium bug, die alle computergestuurde systemen op de wereld kon ontregelen, inhoudt en wat er in 2001 gebeurde.
In 2001 gingen de twin towers en de IT-luchtbel in rook op. Ook toen waren de gevolgen een recessie en een stijgend werkeloosheidspercentage terwijl de markten 40-60% van hun waarde verloren. Met 3 jaar echter, had de beurs zich hersteld. De verliezen in de huidige crisis liggen op 35-55% en je zult zien dat het herstel sneller inzet dan dat iedereen roept.
Ik hoor economische doemdenkers en doorgewinterde beursbengels jammeren over het feit dat deze crisis toch wel HEEL heftig is. De ontwikkeling van nieuwe produkten en technologieën is ook HEEL heftig en de snelheid neemt exponentieel toe doordat produktieprocessen nog steeds verder geautomatiseerd worden.
De huidige crisis zal in de toekomst niet herinnerd worden als de heftigste crisis aller tijden. Ook niet zal er teruggedacht worden aan mensen die omkwamen van de honger zoals in de jaren ´30 van de vorige eeuw. NEE, deze crisis zal herinnerd worden als een banken crisis en vooral als een crisis waarna mensen verschrikkelijk veel geld verdienden!...the courageous few and the well-informed...