domingo, 21 de marzo de 2010

Wanbetalers een Spaanse hypotheek?


Tijd om de kennis van de Spaanse woordenschat te verrijken:

Moroso, -sa adj. Que se retrasa en el pago de una deuda, sinónimo; mal pagador

Ik heb het wel eens vaker over morosidad, uitgestelde betalingen, gehad en je vraagt je misschien af hoe dat onderwerp ons raakt.

Velen vragen mij of het een goed moment is om een appartement te kopen. Duidelijk is dat het moment beter is dan een jaar geleden, maar voor degenen die op hete kolen zitten behoort de hamvraag in het koopproces te zijn 'Mag het iets minder zijn?'

Hoewel in sommige gevallen de "kortingen" al oplopen tot 26% zijn de prijzen nog zo flexibel als Barba-papa. Waarom ik kortingen tussen " " plaats? De huizen en pisos waren én zijn behoorlijk over gewaardeerd dus kunnen we technisch gezien niet van korting spreken. Banken doen dat wel want die willen zo snel mogelijk van die sterk groeiende portefeuille af. Logisch, nietwaar?

Echter, voordat we onderhandelingen starten het volgende: een hypotheek of andere kredietvorm aanvragen is praktisch onmogelijk wanneer je op een officiële wanbetalerslijst staat. Deze lijsten worden door alle financiële entiteiten gebruikt om onze kredietwaardigheid te toetsen. In Spanje zijn dat er twee, te weten de RAI (Registro de Aceptaciones Impagadas) en ASNEF (Asociación Nacional de Entidades de Financiación).

Zelfs na het aflossen blijf je nog een behoorlijke tijd op de lijsten staan. Bij de RAI kan dat oplopen tot 30 maanden en bij ASNEF zelfs tot 6 jaar. Jammer als je nét nu dat droomappartement wilt kopen.

Wanneer iemand schulden wil aflossen moet hij dus met die schulden beginnen die in deze officiële registers te boek staan. Overbodig, maar toch: let op aan wie je geld verschuldigd bent.
Werner Finance, www.wernerfinance.com