miércoles, 1 de diciembre de 2010

Geldzaken en economie in Spanje; het sprookje

Als een junkie die ontkent dat hij verslaaft is, beweert Spanje dat financiële steun uit het EU noodfonds, dat is opgericht na het ruimen van de Griekse scherven, niet nodig is. Op z´n Spaans noemen we dat een cuento de hadas.De grote boze wolf vertelde Roodkapje dat hij haar oma was...

In mijn kantoor, wat een jungle van oude kranten en economische boeken is, vond ik een paar citaten van DE Spaanse experts die ik graag me je wil delen:
Mario Gaviria, een gerespecteerde professor aan topuniversiteiten in Navarra en Madrid zei in 2007 het volgende: ´Hier in Spanje zal de globale crisis minder hard aankomen omdat onze reële economie solide is... Spaanse mensen werken meer en zijn meer cumplidora´. (.. een wan-citaat om in te lijsten..)

Zapatero, de kapitein op een zinkend schip wat ´Spanje´ heet, beweerde in januari 2008 dat Spanje niet in crisis verkeerde. Daarnaast zou het Spaanse inkomen per hoofd van de bevolking dat van Frankrijk overstijgen (...wat uiteraard niet gebeurde). Als gevolg bestempelde The Financial Times Zapatero als onwetend en arrogant.

Elena Salgado, de geweldige Minister van Economie die Spanje rijk (arm?) is, schrijft tijdens haar ambtstermijn meer sprookjes dan de gebroeders Grimm geschreven hebben. Enkele ¨highlights¨ :
-´In Spanje verkeren we niet in crisis´ (eind 2007).
-´Spanje klimt al uit de crisis, de arbeidsmarkt trekt aan´ (half 2008)
-´Spanje herstelt na een zware crisis´ (2009 en begin 2010)
-´We hebben het al vaker gezegd, maar economische indicatoren geven nu een duidelijk herstel aan. Spanje herstelt zich van de crisis.... dat is wat we denken´ (oktober 2010)

Mogelijk heeft Elena haar Economische titel gekocht. In Spanje zijn de mensen namelijk zeer bedreven in kopen en geld uitgeven. Dat gebeurt tot hoogtes waar zelfs de overheid niet bij kan.
M.i. is EU hulp onafwendbaar. wernerfinance redrockfx Vincent Werner