lunes, 12 de octubre de 2009

Wat is dat nou: een financieel adviseur?


´Wall street is the only place in the world that people ride to in a Rolls-Royce to get advice from those who take the subway.´

Ook ik pak de metro in Barcelona om naar kantoor en klanten te gaan. Mocht je die zilvergrijze roadster onder die enorme stoflaag hebben zien staan in Poble Nou (¡limpiame!): die is van mij...

Wanneer mij gevraagd wordt wat voor werk ik doe antwoord ik dat ik financieel adviseur ben. Uiteraard doe ik meer dan financiële adviezen uitspreken. Zo geef ik presentaties over financiële constructies, economie en het NIET functioneren van het Spaanse bankwezen. Wat dat laatste betreft ben ik meermalig ´el cazador de bancos´ genoemd. Ook ben ik ´creador de capitales´ en financial coach genoemd. Financieel adviseur dus. Op zakelijk en -bij voorkeur- persoonlijk niveau.

Bij een juridisch geschil ga je naar een advocaat, bij lichamelijke pijn (of check-up) ga je naar een dokter en bij financieel onbehagen (of check-up) ga je naar een financieel adviseur. Alle drie handelen volgens de richtlijnen van de ´Ley de Privacidad´.

Dat Spaanse banken hun klanten een poot (of twee) uitdraaien is inmiddels bekend. Financieel advies van banken is vrijwel nooit in het belang van klanten. Dat was een doorn in het oog voor de Banc of Spain, de DGSFP (toezichthouder verzekeraars) en de CNMV (het Spaanse beurswaakhondje). Naar anglosaksisch model is de Consultor Financiero Personal in het Spaanse leven geroepen. In Spanje lopen slechts 500 van die licentiehouders rond die onder toezicht van de 3 eerder genoemde instanties opereren. Één van die 500 adviseurs is Nederlands, ...yours truly.

De misvatting bestaat dat ik mensen met veel geld adviseer. Sommige van mijn klanten hebben inderdaad genoeg centen bij elkaar ´geharkt´opdat ze niet meer hoeven te werken. De uitdaging is echter om voor mensen met weinig geld een kapitaal op te bouwen. Maximale service, minimale kosten.

Financiële adviezen sprak ik 9 jaar geleden ook uit toen ik in het traineeship van de ING zat. Maximale service, hoge kosten. Als incentive heb ik een trofee voor de beste financiële adviseur van het district Amsterdam (voornaamste district Nederland) gewonnen. Net als mijn auto rust deze onder een stoflaag.

Alle NL´ers in Spanje die zich in NL hebben uitgeschreven bouwen geen AOW-rechten op gedurende hun verblijf in het buitenland en hoogstwaarschijnlijk hebben zij een pensioenbreuk (lees: tekort) opgelopen. Dit is geen gezellig onderwerp,... het positieve nieuws zit hem echter in het feit dat er in Spanje goedkoper een potje kan worden opgebouwd dan in Nederland. Ik kan daarvoor een constructie opzetten waarbij je uiteindelijk geen kosten zult hebben.

Als je goedkoper wilt reizen dan de metro te pakken, dan kan je ouderwets de fiets pakken. Voordeliger je financiële toekomst regelen is onmogelijk.