miércoles, 15 de julio de 2009

Spaanse banken: Does SIZE matter?

Antwoord: zeker niet

10 jaar geleden begon ik mijn carrière met een traineeship bij de ING, waar ik de ins en zeker ook de outs van Neêrlands GROOTSTE financiële dienstverlener leerde kennen. Jaren later kwam ik bij Neêrlands GROOTSTE bank terecht, beter bekend als De bank (met copy-paste in Spanje komen we uit op La Caixa, maar dat terzijde).

Beide vond ik mooie, efficiënte bedrijven met een sterke focus op zowel de klant als de commercie. Echter, als je alleen maar dat oude model van die dikke Mercedes hebt gereden weet je nog niet hoe lekker die Lexus, die markttechnisch veel kleiner is, rijdt én hoeveel voordeliger die is. Start your engines! Resumerend: met mijn huidige kennis durf ik te stellen dat beide grote, trage machines waren waarbij het beslissingsproces over minimaal 5 schijven loopt (autonome divisies daargelaten).

In Spanje is het met de banken niet anders gesteld. De grote Oscar-winnaars, Santander en BBVA, hebben beslissingsprocessen aangaande expansie- en commerciële strategieën gecentraliseerd wat neerkomt op opkopen van externe partijen en het uitknijpen van klanten. Dat doen ze snel en goed: het zijn succesvolle winkels van duur geld. Wanneer een klant echter een klacht of onzekerheid heeft, krijgt hij naast het dure geld een kluitje en mag in het riet gaan dwalen. Om nog maar niet te spreken over de teller die gaat lopen wanneer hij van het betreffende produkt af wil.

Na verschillende banken onder de loep te hebben genomen en mijn mening bij de Bank of Spain te hebben getoetst stuitte ik op een kleinere, maar uiterst sterke, betrouwbare en efficiënte instelling: Fibanc Mediolanum. Even voor de duidelijkheid: de Bank of Spain (Banco de España) is de hoogste financiële entiteit van Spanje en rapporteert rechtstreeks aan de Centrale Europese bank.

To the point, zal je als Nederlandse lezer denken en gelijk heb je. We laten ons niet makkelijk afleiden door grote marketingcampagnes en blahblah en zoeken veelal naar wat er écht toe doet. Wat er écht toe doet is de veiligheid van je geld. Hoe groot een bank is zegt niets over haar solvabiliteit en (dus) over de veiligheid van je spaarcenten. Lehmann, Citibank & de eerder besproken Nederlandse grootheden zijn sprekende voorbeelden.

De solvabiliteit van een bank wordt bepaald door de zogenaamde BIS Ratio. Deze wordt uitvoerig beschreven in het verdrag van Basel II (hoe hoger de ratio hoe veiliger je geld). Tijd voor harde feiten:

BIS Ratio Santander: 11,16%
BIS Ratio BBVA: 11,20
BIS Ratio gemiddeld Spanje: 11,55%
BIS Ratio Fibanc Mediolanum: 41,65%



Als we daarbij optellen dat laatstgenoemde door Business Week is uitgeroepen tot 1 van de 50 meest efficiënte bedrijven van Europa (no. 17) én aan de onderkant zit van het aantal klanten klachten (Banc of Spain) dan trek ik de conclusie dat groot zijn (in dit geval) zeker niet belangrijk is.