sábado, 13 de noviembre de 2010

Spanjaarden zijn niet productief


Tuurlijk, niet alle Spanjaarden kunnen over één kammetje geschoren worden, maar wanneer een wijd verspreide eigenschap het land in gevaar kan brengen, maak ik graag een uitzondering. Graag schijn ik mijn licht op de ´Spaanse aproductiviteit´.

Volgens Eurostat (het Europese equivalent van het CBS, of in Spanje: INE) zijn de Spanjaarden de minst productieve EU-leden. Niet de Grieken of de Italianen, noch de Portugezen... de Spanjaarden ¨produceren¨ minder dan de andere Europeanen binnen dezelfde tijdseenheid.

Indien je – net als ik- in het land der tapas y cañas leeft, moet je jezelf eens afvragen of je dat gebrek aan productiviteit terugziet in je eigen omgeving. Ik zie het namelijk nog steeds en het BLIJFT me verbazen. Met 10 jaar Spanje ervaring zou ik een boek vol anecdotes kunnen schrijven waarbij de omvang van de bijbel gereduceerd zou lijken tot dat van een stripboek.

Heb je wel eens een groep straatwerkers gezien? Er staat altijd een kluitje van 3-4 man tussen waarbij er één aan het werk is terwijl de rest toekijkt.

Ben je wel eens op een afdeling in de Corte Inglés geweest waar 5 man werken, maar waar iedereen ¨te druk is¨ om jou (de klant) te helpen?

Laatst heb ik een vriend begeleid bij het NIE-aanvraag-proces. De inefficiëntie was 10 jaar geleden niet heel anders, maar je wordt vandaag de dag officieel verzocht om om 6-7 uur in de vroege ochtend in de rij te gaan staan. De deuren gaan om 9 uur open en er is maar een beperkt aantal nummers voor klanten beschikbaar.... Kom je om 11.00 uur, wat wij bij de eerste poging deden, dan ben je te laat en moet je een dag later terugkomen. Om 14.00 sluit de tent, want dan moeten de ambtenaren uitrusten na een lange dag werken.

Banken zijn geopend van 8.30 tot 14.00, maar laat dat nou net (toevallig!) het moment zijn dat de meeste mensen werken en dus met geen mogelijkheid gebruik kunnen maken van de fijne bankdiensten die het land rijk is.

Veel Spanjaarden klagen dat ze zo hard werken en zo weinig verdienen. Dat ze in het algemeen weinig verdienen staat buiten kijf, maar dat harde werken kunnen we veelal vervangen door lang te werken. Rookpauzes worden te pas en te onpas gevierd, alcoholische dranken als vermouth, wijn, een biertje en een carajillo worden landelijk als onderdeel van de lunch aanvaard. Die lunch zelf duurt op veel plaatsen langer dan twee uur...

Tel hier het ontbreken van service niveaus en werkethiek bij op en je cocktail voor een flinke portie aproductiviteit kan geserveerd worden. Eet smakelijk en slaap lekker.

If you pay peanuts you get monkeys, but if you keep monkeys you gotta feed them peanuts.
Wernerfinance, redrockfx, Vincent Werner