martes, 10 de noviembre de 2009

SWAPS: Sonder Waarschuwing Aan Particulieren Slijten

Vorige week stuitte ik zowaar op een 'nieuwe wanpraktijk' in het Spaanse bankwezen. Bankdirecteuren (!) die en masse de zogenaamde (rente) SWAPS als verzekering tegen een rentestijging verkopen.

'SWAP' is overigens geen acroniem voor de door mij verkeerd geZpelde titel van dit beschaafde stukje kritiek.

Een SWAP (op z'n Castiliaans : permuta financiera) is een derivaat, wat we in beschaafd Nederlands een afgeleid product noemen. Bij een SWAP wordt er gespeculeerd met de fluctuatie van een onderliggende waarde, wat meestal een rente type betreft.

Simpel gezegd verruilen twee partijen een risico of kasstroom en deze twee componenten worden ook wel de legs van de transactie genoemd. Daarnaast wordt een bandbreedte afgesproken waartussen de onderliggende waarde (het rente type) mag schommelen. Wanneer er buiten de bandbreedte geschommeld wordt kom je als klant in de speeltuin van de bank en daar kan je ieder spel spelen wat je wilt. Onthoud wel: de bank wint altijd...

In een periode dat rentestijgingen een hot topic waren, werden SWAPS als warme broodjes ('Pas op ze zijn heet!') verkocht als -zoals eerder vermeld- verzekeringen tegen rentestijgingen. Nu de rentes flink gedaald zijn (en historische dieptepunten behalen) moeten de SWAP-klanten diep in de buidel tasten. De risico's zijn zoals gewoonlijk niet /nauwelijks uitgelegd én dat terwijl het een hoog-risico produkt betreft!

De boetes die betaald moeten worden om van dit produkt af te komen zijn torenhoog en zelfs bankdirecteuren weten in een rechtzaal niet uit te leggen hoe deze berekend worden.

Mocht je (Spaanse) mensen kennen die momenteel gebukt gaan onder dit fenomeen, laat ze dan contact met mij opnemen (info@wernerfinance.com). We hebben een associatie opgericht waar momenteel 500 gedupeerden lid van zijn.

domingo, 8 de noviembre de 2009

De huidige situatie van de Spaanse banken: geen visie

Een jaar geleden werd het Spaanse bankwezen internationaal geprezen. Het zou het sterkste en gezondste systeem in de wereld zijn. Yeah right..... (zei ik toen al).

Er wordt gesproken over visie met betrekking tot het feit dat Spaanse banken weinig besmette subprime (hypotheek) pakketjes gekocht/verhandeld hebben. Er wordt even vergeten dat Spaanse banken die pakketjes niet hoefden te kopen aangezien de interne markt veel hypotheken verhandelde.

Daarnaast was de enorme Spaanse vraag naar hypotheken alleen maar mogelijk dankzij de euro, die lage interestpercentages realiseerde. In het kort: geen visie (proactiviteit), maar een vrij gelukkige samenloop van omstandigheden (reactiviteit).

De uitstaande bankenschuld aan de constructie sector is over de laatste 8 jaar gestegen met 850% terwijl de huisprijzen slechts met 10% gedaald zijn. De banken zijn momenteel de grootste huizeneigenaren in Spanje en zij houden de prijzen kunstmatig hoog door de looptijden van hypotheken systematisch te verlengen. Plat gezegd, heet dat ´uitstel van executie´. Met een werkloosheids- cijfer van 18,9% is de situatie onhoudbaar.

Mensen zonder banen kunnen hun leningen niet aflossen wat een stijging van de morosidad (=achterstallige schuldbetalingen) teweegbrengt. Banken ontvangen hierdoor minder geld. Daarnaast heeft de Centrale Europese Bank de geldkraan dichtgedraaid wat de falta de liquidez (tekort aan cold hard cash) verder opstuwt.

De piek van morosidad wordt historisch gezien 4-5 trimesters na het diepste punt van een recessie behaald. Dit diepste punt bevond zich in maart. In maart/mei 2010 krijgt de Spaanse bankensector dus de grootste klap. Boemm!!! Mogelijk gaat een enkele entiteit knockout.
De Cajas participeren op die fatale klap door te fuseren, maar in plaats van toe te geven dat slecht management hun entiteit richting afgrond dreef, beweren ze stuk voor stuk dat ze de fusie niet nodig hebben maar dat ze een strategische stap ondernemen....(gaap...)
Even wat snelle conclusies. Read ´em and wheep:
- Als je nu een lening nodig hebt ben je zuur. Je krijgt het geld niet tenzij je de hoofdprijs betaalt
- De enige manier voor banken om geld binnen te halen is jouw salaris op een rekening courant te ontvangen of depósitos te verkopen (trap hier niet in!)
- Banken zullen steeds meer onduidelijke producten lanceren waarin depósitos verwerkt zitten
- Banken zullen de overheid proberen te beïnvloeden om de constructiesector te ondersteunen.
- Banken zullen alleen hypotheken verstrekken op huizen die ze zelf in portefeuille hebben
Nu geld meer dan ooit: volg niet blindelings de adviezen van de bankmedewerker op, hij is getraind door een visieloze entiteit.... en ga rondshoppen.