martes, 8 de junio de 2010

Spaanse kranten, fabeltjeskranten...


Met name 'La Vanguardia' en 'el periodico' maken zich schuldig aan misleidende economische berichtgeving.

Vaak gebeurt dit niet opzettelijk, maar vele journalisten worden duidelijk niet gehinderd door enige vorm van kennis. Met name gegevens over de huizenmarkt worden klakkeloos overgenomen uit zorgvuldig opgestelde rapporten van verschillende banken (!). Zo zouden de huizenprijzen volgens een bericht wat ik vorig jaar heb uitgeknipt al stabiliseren...



Nu weten we echter dat dat nog niet het geval was. Op veel plekken kon er nog 17% van de prijs af. Banken zien hun huizenportefeuilles toenemen - er is voor een waarde van 59miljard in beslag genomen- en denken dit te kunnen remmen door te roepen dat de prijzen niet verder zakken.


Zo roepen ze ook dat de Spaanse beurs (Ibex35) omhoog gaat. Dat gaat ook wel gebeuren maar niet op korte termijn. De tijd zal uitwijzen, zoals ik 2 maanden geleden op een congres vertelde, dat Afrika op de middellange termijn uitzonderlijke rendementen zal produceren en dus naast huidige toppers als China (pas op het bellenblazen) en India VEEL ineteressanter is dan het Ibexje.


Ook mooi; vandaag (8 juni 2010) in de krant: de huizenverkoop was het eerste trimester van dit jaar 16,2% hoger dan het laatste trimester van 2009 (Colegio de Registradores). Historisch gezien kopen mensen geen huizen rond kerst en prefereren af te wachten wat het nieuwe jaar gaat brengen. Appels met peren, meneer de uil en het A-team,... allemaal waardeloze vergelijkingen.


Nog eentje voor de kijkbuiskinderen onder ons: Beleggingsfondsen (Fondos de Inversión) zijn investeringsinstrumenten voor de middellange- en lange termijn. Waarom worden er dan in godsnaam de best presterende fondsen van de week afgedrukt in La Vanguardia (zondag editie)?! Op het bijgevoegde plakplaatje zien we de top 10 van september en oktober 2007/2008. Niet één van de allerbeste superfondsen in 2007, haalt de top 10 van onze journalisten in 2008.


Slaap lekker.


www.wernerfinance.com, Werner Finance, Vincent Werner