In Nederland heb ik wel eens meegemaakt dat ik met een cliënt uit Spanje 3 straten moest afleggen om bij een pinautomaat te komen. Hoewel dat voor mij destijds heel normaal was, vertelde de volslanke, heftig rokende en zwetende Spanjaard in kwestie dat het erg vreemd was dat er zo weinig distributiepunten punten waren. Ik veronderstelde dat hij dat zei om zijn slechte conditie te verbergen.
Spanje en Nederland zijn voor wat de bancaire sector betreft dan ook 2 uitersten. Waar Nederland haantje de voorste is in het beschermen van de consument, transparente communicatie, kostenreducties en zo ook het minmaliseren van distributiepunten daar blijkt Spanje een oude kreupele stier te zijn.
In Spanje struikel je over de bankkantoren en hoewel het aantal door de crisis gereduceerd is van 45.000 tot 41.000, blijft Spanje het land met de meeste kantoren per inwoner ter wereld.
Het aantal pinautomaten ligt nog hoger. Niet alleen vanwege het feit dat ieder kantoor over meer dan één automaat kan beschikken, maar ook door wat we in Spanje ´Terminales Punto de Venta´ noemen. Dit zijn pinautomaten met beperkte functies en ze zijn te vinden in kleine winkelcentra, bioscopen, overheidsgebouwen... De vraag is wanneer in Spanje ieder openbaar toilet over een pinautomaat beschikt. Dat is handig wanneer je zit te ..
Het interbancaire netwerk van geldautomaten in spanje bestaat uit 3 sub-netwerken, te weten:
Red 6000
Dit netwerk wordt beheert door CECA (Confederación Española de Cajas de Ahorro). De huidige versie is in 2001 geïntroduceerd als betalingsplatform voor Spaanse spaarbanken. In die tijd was dit het grootste netwerk met 22.186 aangesloten geldautomaten. Kort daarna maakten 12 spaarbanken (waaronder grootheden als La Caixa en Caja Madrid) de overstap naar Servired. Het Red 6000 is met 14.589 geld automaten en 260.000 TPV´s het kleinste netwerk van de drieling.
Sistema 4B
Dit systeem stamt uit 1974 en is opgericht door banken die vandaag de dag allemaal onderdeel uitmaken van wat bekend staat als ´Banco Santander´ (BSCH), de grootste bank van Spanje. Het netwerk bevat 12.578 geldautomaten en 322.000 TPV´s.
Servired
In 2000 was Servired met 8.800 geldautomaten het kleine broertje van genoemde voorgangers. Kleine broertjes worden echter groot en vandaag de dag is Servired met 28.232 geldautomaten en 513.500 TPV´s het belangrijkste netwerk in pinautomatenland.
Commissie-vrij pinnen bij een geldautomaat wat bij een ander netwerk is aangesloten is nog steeds misión imposible en lijkt zelfs geen toekomstmuziek. Echter, verschillende ´bankjes´ die met Servired werken brengen geen commissie in rekening wanneer je geld opneemt bij andere instellingen via Servired: De 3 voorlopers zijn: Bancaja, Fibanc en Caixa Galicia.
Ongeacht je fysieke conditie kan je dus snel pinnen!
lunes, 27 de julio de 2009
Suscribirse a:
Entradas (Atom)