Geld maakt geld en mensen die niet bereid zijn een klein gedeelte van hun kapitaal opzij te zetten zullen het nooit 'maken'.
Er worden mij steeds meer vragen gesteld over de FOREX (van: foreign exchange), de grootste financiële markt ter wereld -of anders gezegd-; de internationale geldmarkt. Ogen die de financiële markten volgen weten dat dit vandaag de dag de markt is waar het meeste geld verdiend kan worden.
Veel vragen gaan over die oude vertrouwde dollar(USD), the greenback...
Maar hoe oud en vertrouwd is die waarde nou eigenlijk?
De dollar was niet altijd de dominante valuta in de wereldeconomie. In een grijs verleden, in de Gouden Eeuw genoot de gulden die status. In onze recentere geschiedenis, tot de eerste Wereldoorlog, was het Britse pond (GBP) de belangrijkste munt ter wereld.
Kort voor het einde van de Tweede Wereldoorlog (1940), grepen de Amerikanen de moneaire wereldmacht in Bretton Woods (New Hampshire). daar werden de valuta's van de belangrijkste Amerikaanse handelspartners aan de dollar gekoppeld. Daarbij garandeerden de VS dat centrale bankiers van deelnemende landen hun dollars onbeperkt konden inwisselen voor goud.
Eind jaren '60 begonnen Zwitserland, Frankrijk en Nederland de Amerikaanse garantie te testen door goud op te vragen uit de kluizen van Fort Knox. In 1971 nam toenmalig president Nixon de belangrijkste monetaire beslissing van de laatste 50 jaar: hij schortte de eerder afgegeven garantie eenzijdig op. Sindsdien speelt goud geen formele rol meer in het beleid van centrale bankiers. Een stukje papier, de dollar, nam de rol van monetaire standaard over. Vertrouwen dat dit stukje papier zijn waarde behoudt is cruciaal.
Aangezien andere landen voortdurend dollars nodig hebben om gronstoffen en olie te kopen, kan Amerika massa's dollars drukken zonder dat de inflatie in eigen land gierend uit de hand loopt. Zolang dat geld buiten de VS wordt uitgegeven is er niets aan de hand.
Terwijl doemdenkers verwachten dat de dollar vroeg of laat omvalt, bedragen de totale valutareserves in de wereld nog 5.700 miljard dollar, waarvan bijna de helft bij de Chinezen en de Japanners ligt. Hoewel de dollar ten opzichte van andere grote valuta's flink geschommeld heeft hoeven we ons dus geen zorgen te maken over het vertrouwen wat het geniet. het is nog veel waard. Nu de euro nog...financiiel advies Spanje, Barcelona, Werner Finance, geldzaken Spanje
No hay comentarios:
Publicar un comentario