domingo, 18 de abril de 2010

Spaanse banken en hun opgetrokken muren


Eergisteren heb ik het genoegen gehad om Lech Walesa in levende lijve te ontmoeten. Dat was een bijzonder én inspirerend moment. De charismatische elektromonteur uit Popowa in Polen groeide uit tot de meeste bekende vakbondsleider ter wereld, werd president van Polen en ontving vele internationale onderscheidingen, waaronder de Nobelprijs voor de vrede.

Lech, was uitgenodigd om te komen spreken op een bankcongres in Sitges. Hij sprak over wilskracht, vrijheid, over het opkomen voor je rechten en over het afbreken van muren. Polen speelde een grote rol in de val van het IJzeren Gordijn: Walesa richtte in Polen Solidarnosc op, de eerste vrije vakbond in het communistische Oost-Europa. Op subtiele wijze, zoals een goed politicus betaamt, werd aan het eind van zijn betoog een vergelijking getrokken met het beklemmende Spaanse banksysteem.

Spanje blijft het op één na duurste bankenland van Europa, maar als men niet ziet wat er buiten de muren gebeurt ontbreekt het referentiekader om alles in het juiste perspectief te plaatsen. Lech Walesa heeft in zijn strijd voor justicia een belangrijke rol gespeeld in de val van het ijzeren gordijn. Zonder mezelf een rol toe te eigenen blijf ik voor gerechtigdheid in de financiële Spaanse wereld strijden.

Sinds kort werk ik nauw samen met Ausbanc, een consumentenorganisatie gespecialiseerd in financiële kwesties. Mocht je je momenteel binnen financiële muren bevinden die door een financiële instantie zijn opgetrokken, neem dan contact op. Als die lange "ijzeren " muur die Berlijn opsplitste afgebroken kan worden, dan kunnen jouw muren dat ook....

Aan het eind van zijn betoog wilde ik Lech graag ontmoeten en –naar ik later begrepen had- ging die wens voor de meesten onder de 600 aanwezigen op. Uiteindelijk waren er maar 2 aanwezigen die persoonlijk kennis hebben gemaakt, één daarvan was ik. Ik begroette hem in het Pools en ogenschijnlijk vond hij dat bijzonder leuk.
Nogmaals, wat een charismatisch persoon en wat een bijzonder moment....