martes, 16 de junio de 2009

Is het slecht om een oudje te beroven?!

Is het slecht om een oudje te beroven?!

Ja???!!
Waarom doe je het dan?

Dat oudje ben jij, ...over 30-40 jaar! Helaas kom ik veel dromers in de markt tegen die niet inzien dat ze een dief van hun eigen portemonee zijn en dat ze de keus om nu goedkoop iets te regelen afslaan om straks snoeihard op hun platte te gaan en financieel heel veel gaan inleveren.

Nee, dit is geen commerciële praat (nu even niet..). Ik spreek mensen van 50 die €1000 per maand moeten inleggen om een acceptabel pensioen voor hun 65e te regelen. Wonderen kan ik niet verrichten en die €1000 hebben ze over het algemeen niet. Tja...Een collega van mij noemt dit een Kleenex-gesprek. De dialoog is sneu en pijnlijk en die wil je eigenlijk niet afsluiten met de dooddoener ´Es lo que hay´.

Nog meer vrolijke feitjes? Jawel, bij dezen:
FEIT 1: Het antieke Spaanse Sociale Zekerheids systeem, wat de reparto (=verdeling) heet, gebruikt het geld wat jij afdraagt in de vorm van cotizaciones om de gepensioneerden van vandaag hun pensioen te betalen. Er is dus geen potje waar jouw naam op staat, waarin jouw centjes zich opstapelen.

Feit 2: Iedereen die werkt onderhoudt momenteel 2,2 gepensioneerden. Dat aantal neemt ieder jaar toe terwijl de afdracht afneemt (werkloosheid, langere leeftijdsverwachting & inflatie om 3 zijweggetjes in te slaan)

FEIT 3: Er zijn reeds 8 comunidades die een tekort vertonen terwijl er landelijk rode cijfers geboekt zullen worden tussen 2015 en 2025 (www.seg-social.es). Met andere woorden: er is dan al geen geld meer om pensioenen uit te betalen. En beetje jammer dat je als burger niets te zeggen hebt over je eigen afdracht.

FEIT 4: 65% van de gepensioneerden zegt problemen hebben om maandelijks rond te komen (gemiddeld tekort: €196) en ja.. daar zitten veel huisbezitters tussen (een huis is DUS geen investering voor je oude dag!).

FEIT 5: Om een maandelijks pensioen van €1000 te kunnen genieten is volgens de overheid een kapitaal van €250.000 benodigd. Als je dat al apart hebt gezet, hoef je je nergens zorgen om te maken.

FEIT 6: Een regeling voor je pensioen treffen is in Spanje goedkoper dan in Nederland. Mocht je terug gaan naar Nederland dan bestaat er een mogelijkheid om je opgebouwde kapitaal(tje) mee te nemen of om je plan voort te zetten.

Geloof me, als ik -toen ik 20 was- had geweten wat ik nu weet, dan had ik nu voor mijn 2e miljoen (€) gespaard. De materie klinkt vooral saai in jonge oren, maar hoe eerder je begint, des te verstandiger, goedkoper en zekerder... En waarom dan wel niet?
- Vanwege éen van Einstein´s uitvindingen: samengestelde interest, én
- Naarmate we ouder worden, worden verzekeringen (onderdeel van pensioen plan) duurder door een verhoogd risico.

Als je dat oudje niet wilt beroven, is het misschien tijd voor een vrijblijvend gesprek...