domingo, 17 de mayo de 2009

Geld en economie in Spanje

Definitie van geld: datgene wat algemeen wordt aanvaard als ruilmiddel en rekeneenheid, ook; oppotmiddel.

Of je nou van geld houdt of niet, als je niet terug in de tijd wil waar je 1 paard tegen 7 geiten kon ruilen dan heb je het nodig. Geld is het ´noodzakelijk kwaad´wat we nodig hebben om onze huur en levensbehoeften te betalen en om vele van onze wensen in vervulling te laten gaan.

Money makes the world go round is het credo waarop onze economie gestoeld is. If you have the money everything is funny is een moderne en eigenwijze spreuk. Minder funny is het echter wanneer je krom moet liggen om iedere maand net rond te komen.

In onze samenleving leren we op school informatie te reproduceren. Als we dat goed doen dan mogen we –bij Gods gratie- naar de universiteit en we worden voorgehouden dat wanneer je je universitaire titel in the pocket hebt, je financiële bedje zo goed als gespreid is.... maar dat is Fabeltjeskrant materie.

Dat het kopen van een huis een investering is, dat je niet kan leren hoe je rijk kunt worden, dat banken je financiële belangen behartigen en dat investeren in de beurs altijd risicovol is hoort eveneens onder het kopje ´onzin´ thuis.

Wat we niet op school of tijdens de studie -of eigenlijk nooit niet- leren is om een kapitaal te creëren, om rijk te worden en om het geld voor ons te laten werken, in plaats van te werken voor het geld. Ga nou niet zeggen dat dit niet interessant is, want anders verwijzen we je graag door naar http://www.communism.net/

Ik heb 8 jaar geleden al mijn troep bij elkaar geraapt om in een soort van opwelling mijn Spaanse liefde achterna te reizen. Die liefde is voorbij, maar ik woon nog steeds in dat heerlijke, slecht georganiseerde land en hoewel je vrienden in Nederland , er lekker op los consumeren en groeien in hun perfecte baan en beter en steeds meer verdienen om straks op hun oude dag naar een warm land in het zuiden te verhuizen, wonen wij er NU al.

Als je lekker meesjokt in het Spaanse gareel van iets meer dan die €1000 p.m. verdienen en je wilt je toekomst toch met wat meer cash tegemoet zien, dan is het misschien tijd om je prehistorische voorkennis van economie en financiële zaken wat op te poetsen. Vooralsnog hebben we meer mogelijkheden in Spanje, maar je moet ze wel kennen. Het is alleen jammer dat de Spanjaarden het zelf niet vatten, maar ach...zoals een politicus eens zei:´If you ain´t Dutch, you ain´t much´.

Met de economie is het net als bij voetbal of in een Spaans gossip programma op tv: iedereen heeft een mening, pretendeert expert te zijn maar niemand ziet die klepel van dat klokje dat ze horen luiden. Logisch, ...die ligt hier naast mijn laptop...