jueves, 25 de junio de 2009

De meeste mensen plannen hun persoonlijke financiën minder zorgvuldig dan hun vakantie

Van de week werd mij door een niet-spaarder met weinig inkomen gevraagd om eens een helder blikje op mijn eigen uitspraak ´creating capital is for everybody´ te werpen.

Dus nogmaals: De meeste mensen plannen hun persoonlijke financiën minder zorgvuldig dan hun vakantie. JA, dit geldt naast de Spanjaarden ook voor Nederlanders. Als redenen ter rechtvaardiging noemen we: geen tijd, teveel stress, een onbeheersbare situatie, mijn hoofd staat er nu niet naar... een later tijdstip komt beter uit. Geloof me, van de 5 slechte redenen is de laatste het allerslechtst.

Het creëren van kapitaal, wat voor een ieder is weggelegd- heeft dus met planning te maken en zoals Benjamin Franklin zei: ´a man without a plan is not a man´...duidelijk?

Ik weet het, termen als sparen, pensioenopbouw of kapitaal opbouwen klinken niet SEXY. Ze schijnen iets met beperking van levensvreugde te maken te hebben en zetten vaak aan tot gapen. Geregeld hoor ik de krachtige uitspraak ´ik leef van dag tot dag´ wanneer ik mensen vraag wat ze voor zichzelf sparen.

Vaak probeer ik genoemde termen een andere betekenis te geven door de volgende vragen te stellen. Als we in het café een biertje drinken, wie betalen we dan? De barman. En als we onze croasanes of baguettes kopen? De bakker. Groente en fruit...jaja... de groenteman.....
Maar wanneer betalen we onszelf?!

Alleen wanneer we sparen, betalen we onszelf. Ik vind van mezelf dat ik hard werk en volgens de ´Rockefeller piramide´ betaal ik mezelf –dan ook- 3 maal uit (Ik vind namelijk dat ik hetverdien!). Op de korte termijn, middellange termijn en uiteraard op die hele lange termijn die gelieerd is aan dat oersaaie woord ´pensioen´...ughhh...
Denk nou niet dat ik door te sparen minder van het leven geniet!

Dus zonder de Rockefeller pyramid te demonteren en zonder te vervallen in een vurig schrijven over asociaal goedkope beursmogelijkheden, even wat praktisch advies. Laat via een machtiging elke 1e van de maand (ten minste) 10% van je netto inkomen overboeken naar een spaarrekening. Zo ben je er zeker van dat je jezelf niet vergeet te betalen. Het verbazingwekkende is dat je met een paar maanden het ´verlies´niet eens zult merken!

Voor de ondernemers onder ons: MAX 45% van de winst naar je privérekening, van daaruit 10% naar een spaarrekening en –indien gewenst- 10% naar een plezierrekening, want als je hard werkt moet je ook hard spelen (vrij vertaald: work hard, play hard).

Het plan van ´hard sparen´ kan je uitbesteden opdat het geld voor jou gaat werken in plaats van andersom.