miércoles, 1 de julio de 2009

Opleving (Spaanse) economie? Zzzzzzzz

Mensen vragen mij nog steeds wanneer die GROTE opleving van de economie komt waar ik het in presentaties over heb. WAKE UP AND SMELL THE COFFEE! Want of je die nou zwart of ´con leche´ drinkt, forse rendementen worden momenteel behaald!

De ´grap´ zit hem in de emoties. De angst om te verliezen is altijd groter dan de zin om te winnen en 95% van de mensen werkt liever voor het geld dan dat zij het geld voor hen laten werken. Wat dit laatste betreft, een enkeling op deze planeet heeft dit tot een kunst verheven (met dank aan Warren Buffet).

Tsja, de Spaanse economie wordt grotendeels geremd door een schrikbarend hoog werkeloosheidscijfer, waardoor er minder geproduceerd wordt, minder inkomen gegenereerd wordt, er minder besteed en bespaard wordt en terwijl de handelbalans van España negatief doorslaat glijdt het nationaal inkomen als bambi op glad ijs ONDERUIT. Smack!

Desalniettemin zijn de grootste 35 bedrijven van Spanje (te weten; beursgenoteerd/ Ibex-35) toch niet allemaal stom en hebben kosten weten te besparen en uitgebreid in het buitenland. Het gevolg: ZELFS door de slechtstpresterende leerling in het EU-klasje worden ´en grande´ leuke cijfers behaald en dat terwijl 34% op de Spaanse beurs momenteel ondergewaardeerd wordt!

´Wall Street logra su mejor trimestre en una década´
Publicado el 30-06-2009 (Expansión)

Terwijl S&P 500 (500 beursgentoeerde bedrijven in Obama´s land) een verbetering van 15% laat zien, bereikt de Nasdaq Composite (index van meer dan 5000 internationale bedrijven met een scherp technologisch karakter) een stijgingspercentage van 20%.

Ter vergelijking: geld in een deposito stoppen levert momenteel tussen 1,5% en 1,8% op. Banken kampen nog steeds met een tekort aan liquide middelen en proberen ons met ondoorzichtige offertes te strikken. Ook Neerlans trots (ING) doet daar momenteel aan mee.

´Las bolsas ganan 7,5 billones de dólares en cuatro meses´
Publicado el 01-07-09 (Expansión)

Een opleving van 7,5 miljard dollar in slechts 4 maanden tijd. Zouden we dat kunnen classificeren als een grote opleving?