miércoles, 6 de enero de 2010

Vanuit Geldzaken in Spanje: een heel gelukkig en (economisch) gezond 2010!


Economie is een wetenschap waarin het bepalen van oorzaak en gevolg centraal staat. Nothing more & nothing less. Laboratoriumtestjes uitvoeren zoals gebruikelijk is in natuur-en scheikunde is helaas onmogelijk. Geen geheimzinnige experimentjes op cavia´s en albino-
ratjes...

We buigen ons daarentegen over stoffige rekenmodellen en komen vaak tot de ontdekking dat er variabelen tekort schieten. Zzzzlaapverwekkend? Integendeel, het raakt alles en is dynamisch. Economie verandert, mensen evolueren. Voilà, de reden waarom we het economisch geweld van de huidige recessie niet in deze omvang hebben zien aankomen.

Daarnaast heeft iedereen, net als met voetbal, een ´professionele´mening en is het riskant om voorspellingen te doen. Doet een econoom een verkeerde voorspelling dan wordt hij meedogenloos neergesabeld als ware het een anti-Christen ten tijde van de Spaanse inquisitie (1478 - 1834). Desalniettemin (eigenwijs als dat ik zijn kan); wat reflectie op het geschrevene en wat visie op 2010.
  • Eind 2009 riepen banken (Caixa Catalunya het hardst) dat de huizenprijzen stabiliseerden. Mierda de toro (vertaal naar het Engels): banken zijn momenteel de grootste huizeneigenaren en hebben geen baat bij de huidige prijsdalingen. Het diepste dal van achterstallige betalingen (hypotheek)valt volgens economische modellen 4-5 maanden na het diepste punt in de recessie, wat op 9 maart was. In maart-mei 2010 zal een nieuwe groep mensen hun woning kwijtraken. Voor potentiële kopers: wacht nog een jaar.

  • In april 2009 zei ik het al: ben je van plan om je spaargeld in een deposito te stoppen doe het dan nu (je kon toen nog 6%TAE voor 1 jaar vinden). De uitstellers moeten het nu doen met zo´n 1,5%. The early bird catches the worm.

  • De banken hebben een tekort aan geld en wat een pech voor ze: ze kunnen geen hoge rendementen meer geven op spaargeld. Een paar blogs geleden zei ik het al; er komen meer onduidelijke producten op de markt met verborgen depositos én hoge rendementen als je bereid bent om meerdere produkten af te nemen. Ik heb de ofertas al gezien. De trend zet zich door in 2010.

  • IBEX-35, de Spaanse beurs, is een onderwerp waar ik graag scherpe kritiek op slijp. De waarde wordt bepaald door 6 van de 35 genoteerde bedrijven en deze halen 50%(!) van hun winst uit het buitenland. Spaanse brokers blijven optimistisch. Tuurlijk, tuurlijk, de eerste helft van het jaar zal de index stijgen, maar daarna? Spanje wordt (sorry Zapatero & Salgado) economisch gezien visieloos aangestuurd en de productiviteit en handelsbalans zijn al zo slecht..... por favor..

  • Ook voorspeld en ook gebeurd:´La banca sube las tarifas de todos sus servicios. Compensan así la caídadel negocio (Negocios, 5 de marzo 2009´. Banken hebben hun comissies op alle produkten verhoogd om verliezen te compenseren. VRAAG ERNAAR BIJ JE BANK! In Spanje is het mogelijk om commissies van produkten die de klant al heeft te verhogen. Lees het prikbord in je sucursal.

  • Wil je minder betalen en wel rendement behalen, ponte en contacto con http://www.wernerfinance.com/ . Eens kijken of we wat laboratorium testjes op de Spaanse banken kunnen uitvoeren.