sábado, 13 de marzo de 2010

Stoelendansje en zwartepieten met Spaanse banken

De meest betrouwbare risicokwalificaties worden afgegeven door een bedrijf wat Moodys heet (http://www.moodys.com/) en volgens Moodys zal Spanje´s kwalificatie verslechteren als het trage reorganistieproces van het financiële systeem niet in een stroomversnelling geraakt.
¿Perdón?
¿Wat gebeurt er dan momenteel?


Terwijl Spaanse banken en spaarbanken (de van origine non-profit (wat een grap) Cajas) bezig zijn met een vermoeiend stoelendansje en elkaar de zwarte piet toespelen, lopen we als land het gevaar dat geld straks duurder wordt. En dat is niet alleen slecht voor de banken, maar voor de totale economie. Duur geld=schaars geld=vermindering consumptie=vermindering produktie=vermindering nationaal inkomen enz.enz.enz.

Banken verdienen momenteel kleine marges en genieten een als een raket stijgende morosidad (achterstallige betalingen). In plaats van hier hun aandacht op te vestigen, concentreren ze zich op de onderlinge spelletjes (welke banken zouden er eigenlijk niet meer mee mogen doen?) die ze tijdens hun speelkwartiertje spelen. Maar straks gaat de bel en dan begint de les weer.
Mijns inziens wordt het een dure les.