domingo, 20 de junio de 2010

Arme gepensioneerden in Spanje


Als je aan een Spaanse jongere vraagt 'Wat heb je liever; dat ik je nu €5 geef of dat ik je over een week €15 geef?' zullen negen van de tien kiezen voor de €5 die je ze direct kan geven.


Spanjaarden die op het punt staan om met pensioen te gaan maken exact dezelfde keuze. Zonder op de verschillende pensioenregelingen in te gaan: 66,1% van alle pensioengelden worden in één keer -op verzoek van de pensionistas- uitgekeerd.

Niet alleen ontvangen deze mensen minder geld (bij een periodieke uitkeer, die tot aan het eind van het leven doorloopt wordt doorgaans meer verdiend), ze betalen ook nog eens meer belasting!

Daar komt bij dat de potjes die in Spanje worden opgebouwd verschrikkelijk klein zijn en niemand (inclusief veel Nederlanders in het land) weet waarin én hoe het geld belegd wordt. Bijna 70% van de mensen die iets opbouwen voor de oudedagsvoorziening spaart minder dan €300 per jaar! 18,7% spaart tussen de 300-900 euro.
Veel geld gaat in renta fija wat momenteel veelal zo'n 2% op levert. Als je daar het huidige inflatiecijfer van 1,8% afhaalt, hou je dus 0,2% over...... dat schiet lekker op. Veel gepensioneerden zijn binnen 5 jaar door hun 'kapitaal' heen. Arme gepensioneerden...
Werner Finance, www.wernerfinance.com