jueves, 6 de mayo de 2010

Spaanse economie met Grieks luchtje


Spanjaarden die in de financiële sector werken snappen de verlaging van de rating van Standard & Poor's niet. Spanje is Griekenland niet, blaat iedereen als een kudde schapen.

In dit land concentreert men zich op de verkeerde vragen: Zapatero of Rajoy? Hoe ver kunnen we de onafhankelijkheid van diverse comunidades doorvoeren? Had Spanje de Euro wel moeten accepteren? Als land blijven we te lang stil staan bij de vraag waarom Spanje met Griekenland wordt vergeleken.... en intussen draait de wereld door.

Griekenland heeft opzettelijk verkeerde gegevens aangeleverd en volgens mij hebben we daar een naam voor: fraude (in het Spaans: fraude). Dit probleem is veel ernstiger dan die lening die de EU moet ophoesten. En principio durfde Papandreu de vinger nog naar Brussel te wijzen. "We hebben verkeerde gegevens aangeleverd, maar dat had Brussel maar moeten controleren". Alsof het om het valsspelen bij een spelletje ganzenbord gaat. Persoonlijk vind ik het jammer dat grappenmakers zoals Papandreu ongestraft de welvaart en het welzijn van "ons continent" kunnen ondermijnen.

Spanje is momenteel een economisch wrak, maar heeft niet gefraudeerd. In een presentatie die ik vorige week in een grote boekenzaak gaf (Werner Finance) heb ik de schuld aan de falta de cultura financiera gegeven. Onwetendheid met een vleugje onkunde; een fatale cocktail.

Economen zijn als de dood om voorspellingen te doen. Doe je dat één keer verkeerd dan wordt je geloofswaardigheids-rating gereduceerd tot nul. Mijn risico profiel staat mij toe dit wel te doen en zo heb ik de verslechterde rating reeds lang geleden voorspeld. Evenals de verslechterende positie van Banco Popular (gisteren met 5% op de beurs gedaald) en zo voorspel ik bij dezen een flat-growth rate voor de komende 2 jaar en hoge volatiliteit op de Spaanse beurs (IBEX-35).

In het algemeen zien Spaanse economen het herstel iets rooskleuriger. Ze zeggen "we weten dat het werkeloosheidscijfer van 20% niet reëel is, want iedereen werkt zwart bij en derhalve ligt het werkelijke cijfer lager". Als dat zo is (officiële bronnen schatten de zwarte economie op 20%) waarom passen we dat dan niet aan? Want die officiële 20% wordt overgenomen in Brusselse rekenmodules en door de S&P's. Hier hangt toch een Grieks luchtje aan. ..
www.wernerfinance.com, Vincent Werner, geldzaken in Spanje