martes, 12 de abril de 2011

Spaanse betalingsproblemen

De Griekse overheid heeft momenteel een schuld van 165 mrd, de Portugese overheid heeft 200mrd meer opgemaakt dan dat er binnenkwam, de Ierse overheid is momenteel 605 mrd verschuldigd en Spanje eindigt op de eerste plaats met een schuld van 770 mrd!


Overheidsinstanties betalen momenteel tot wel 15 maanden te laat in Spanje! Een vriendin van mij heeft een goedlopend opleidingsinstituut en heeft mij rekeningen laten zien die nog betaald moeten worden door de Catalaanse overheid (de Generalitat) ter waarde van €30.000. Nog erger; het betreft rekeningen uit 2008 en 2009! Kan je je indenken dat je als bedrijf een opdracht uitvoert of materialen levert en dan meer dan een jaar moet wachten op uitbetaling?

Denk eens aan serverend personeel, schoonmakers, leveranciers van materialen, maar ook de werkgevers van ingehuurd personeel. Al die bedrijven moeten wel hun kosten maken en hun personeel en belasting betalen, maar de Spaanse overheden wachten vervolgens een jaar en langer op uitbetalen.


Dat bedrijven zelf ook steeds minder happig zijn op snel betalen, dat mag duidelijk zijn. In Spanje hebben bedrijven sowieso al te maken met een betalingstermijn van 2 maanden en wat we momenteel zien is dat deze steeds vaker gerekt wordt. De hele economie (publieke en private sector) raakt steeds meer achterop.

Heel veel bedrijven gaan nu namelijk ten onder aan een gebrek aan cash en de entiteiten waar het geld ligt, de banken, hebben momenteel zelf veel stress met de reorganisatie van de bankensector. De omzet wordt gemaakt, de winsten zijn er op papier, de BTW moet worden afgedragen, maar er is een cash tekort omdat uitbetaling door de afnemer uitblijft. Dit is dus funest voor de economie, want in feite gaat deze ten onder aan een tekort aan liquide middelen.

Voor zover dat mogelijk is adviseer ik zoveel mogelijk MKB'ers om hun klanten in Noord-Europa te zoeken. Een volgend probleem is dan het gebrek aan talenkennis. Spanje is anders...