domingo, 22 de noviembre de 2009

Spaans koopgedrag op z´n Amerikaans; financiering

Als in het wilde westen komen er steeds meer aanbieders van ´koopwaren´op de markt terwijl de controle op deze aanbieders zich in tegengestelde richting ontwikkelt. Het kopen wordt steeds spannender. Door de prijsinflatie dalen de prijzen en op onze weg in de commerciële jungle maken bedijven het ons steeds makkelijker om die produkten te kopen die we eigenlijk niet moeten kopen. Wat bedoel ik daarmee?

Wanneer de cijfertjes op je bankrekening het niet toe laten om die aankoop te doen die je voor ogen hebt (het kopen van een woning reken ik hier niet mee) is het misschien het overwegen waard om de aanschaf uit te stellen. Het is het eenvoudigste rekensommetje:
inkomsten - uitgaven moeten groter dan o zijn...

Voor de mensen die dit wiskundige hoogstandje onder de knie hebben én besloten hebben om geen lening bij de bank los te peuteren of om het plastic kaartje waar crédito opstaat uit de portefeuille te trekken (¡chapeau!) hebben de Media Markets, PC City´s, meubelzaken en onze geliefde el Corte Inglés voor ons een hemels oplossing verzonnen: we mogen in termijnen betalen zonder interest te betalen! Wat onzettend aardig...

Zit hier iets achter? Claro que sí.

Ten eerste is het product duurder geprijsd (het Engelse hof is al overpriced, dus tel je verlies met een financieringsregeling die ´gratis´ is maar na) dan gebruikelijk is, maar dat maakt je niet uit door de regeling die je geboden wordt.

Binnen termijn x wordt je geacht de totale prijs van je aanschaf te betalen. Zonder dat het duidelijk uitgelegd wordt heben we te maken met een financieringscontract dat veelal wordt doorverkocht aan een financieringsmaatschappij (veelal onderdeel van een bank). Volgens de statistieken worden 75 tot 85% van dit soort contracten niet op tijd afbetaald en dat is business!
In de kleine lettertjes van contracten van bovengenoemde bedrijven (klanten van Werner Finance) heb ik veelal 24% kunnen lezen. Wanneer mensen niet binnen de afgesproken termijn betaalden gingen ze 24% interest betalen!

Enig idee wat dat mooie plasma scherm à €2.500 wat in 3 jaar betaald mag worden kan kosten? €2.500 x 1,24 x 1,24 x 1,24 = € 4.766 en 56 céntimos. Muchas gracias.

Tip: laat dat plasma scherm staan en kijk die wild west film op je huidige tv. Caveat emptor: laat de koper op z´n hoede zijn.