lunes, 10 de agosto de 2009

Slechtste stuurlui, maar de Spaanse beurs rendeert

Zoals we halverwege MAART voorspelden, hebben de beurzen hun grootste ´rally´uit de geschiedenis achter de rug. Er is veel geld verdiend. Waar anderen geen stap durfden te verzetten, spraken wij onze visie uit en stapten op 16 maart met zwaar geschut de economische oorlogszone in.

Achteraf analiseren is altijd makkelijk en dat is wat de meeste investeerders doen, met lege zakken...

Natuurlijk, natuurlijk... instappen in een crisis is gvoelsmatig erg moeilijk en ... natuurlijk..., achterover leunen met een drankje en even afwachten om te kijken hoe de beurzen zich verder ontwikkelen is makkelijk. Echter, afwachten is wat de meeste mensen doen en die vangen dus bot, cero, nada.

80% vaan de Spanjaarden falen met hun investeringen en terwijl hun trots, de IBEX-35, over de laatste 5 maanden 58,07% in waarde is gestegen, stonden de slechtste stuurlui wederom aan wal (een enkeling uitgezonderd). Felicitaties voor én dank aan onze internationale klanten!

Wat houdt een stijgng van 58% eigenlijk in?
Dat wanneer je €1.000 op 9 maart in de IBEX hebt geïnvesteerd, je waarde tot €1.580 is gestegen.

Er zijn vele manieren om risico´s te beperken voor wanneer de koersen och de andere kant doorslaan, ook die visie delen we graag en alvorens wij dit epistel afsluiten... een paar woorden over het nieuwe financiële modewoord: RATING.

Tot mijn spijt wordt ´rating´tot in de Spaanse media verkeerd geïnterpreteerd. Een ´rating´ (bijvoorbeeld van Standard & Poor´s of Moody´s) is NIETS meer dan een onafhankelijke opinie over de BETALINGSCAPACITEIT van een bedrijf aangaande een emissie (=uitgifte van bv aandelen). Onder geen enkele omstandigheid mag een ´rating´beschouwd worden als een aanbeveling tot kopen.

Zoals de oude Babiloniërs zeiden ´Koop alleen waar je verstand van hebt en als je dat niet hebt, schakel dan iemand in die dat wel heeft om je een aanbeveling te doen´.